Andriska

A fiunkról. 2008. febr.23-án született.

Friss topikok

  • Izike: Gratulálok a tizenhárom hónapos okos, ügyes, szép, járni tudó Andriskának és szüleinek! (2009.03.23. 15:25) Elindult!
  • sfi: Vagy politikus. :) (2009.03.17. 20:38) Szavak és reakciók
  • Szekuriti Blogger.: Aranyos. :) (2009.03.16. 17:47) betegség
  • feliccia: Jah, elfelejtettem szólni, hogy nagyon jó, hogy újra írsz! (2009.03.06. 14:09) tanácsadáson
  • hopihe: Na jó! Lehet, hogy nem volt jó ötlet. Bocs! A Vadaspark lehet, hogy még korai volt. Majd, amikor... (2009.03.04. 19:46) vadaspark

Linkblog

elvárások

2008.04.05. 15:15 - Mirci30

Blanka írt a blogjában arról, hogy a család mindenféle nagy elvárásokat támaszt Andriska felé, hogy minimum Nobel-díjig vigye.

Valóban, óhatatlanul minden szülő ábrándozik arról, hogy vajon mi lesz a gyerekéből (lásd Kishont), érdekes felfedezni, hogy ez alól mi sem vagyunk mentesek. Az ember reflexszerűen szeretné megvalósítani mindazt a gyerekében, ami neki nem sikerült, és feltételezi, hogy egy ilyen tökéletes kis lény csak sikeres lehet az életben.
Persze kinevettük saját magunkat, ahogy elképzeltük, hogy sikeres és gazdag ügyvéd, menedzser, mérnök, tudós vagy miniszter lesz, boldog feleséggel (szörnyű, hogy egyszer anyós leszek, előre féltékeny vagyok!) és számtalan boldog gyermekkel az oldalán. Mindez persze valóra is válhat, de arra is fel kell készülni, hogy nem alakul zökkenőmentesen az élete (ahogy a miénk sem). Tudatosan igyekezni fogunk nem rátelepedni, de félelmetes felfedezni magamban a hajlamot.

Annyira féltem, hogy mások bántani fogják, ha mélyérzésű, szelíd gyerek lesz. A mai világban már nem érték az emberség. Mióta az orvosi váróban láttunk egy esetet, hogy egy kisfiú elvett valamit egy nála nagyobbtól, az meg mulyán tűrte, rémálmom, hogy már az óvodában az agresszív gyerekek meg fogják rugdosni, és nem tudja megvédeni magát. Márpedig én nem fogom bunkónak nevelni csak azért, hogy érvényesülhessen. Nem is tudnám. Remélem, Feri majd csöpögtet bele egy kis egészséges önérvényesítést.
Nem baj, ha nem viszi sokra, csak szeressen élni (ahogy mi is), legyen humora, legyen lelkiereje átvészelni a nehézségeket, és érezze magát jól a bőrében, amennyire csak tudja. Persze ez is egy szép kis elvárás, amit én nem igazán tudtam megvalósítani...:-))

Ranschburg szerint az a lényeg, hogy a személyiségének megfelelő elvárásokat támasszunk, mert akkor van baj, amikor egy gyerekből a saját személyiségével homlokegyenest ellenkezőt akarnak faragni. Tehát nem önmagában a személyiség a probléma, akár visszahúzódó, akár extrovertált, hanem ha ezeket nem vesszük tudomásul. Egy visszahúzódó gyerekben pl. kárt tesznek, ha erőltetik a szereplésre, aktív szociális szerepvállalásra, megszégyenítik a visszahúzódása miatt, a nagyhangúban pedig akkor, ha nagyon szabályozzák, visszafogják. Megpróbálok majd nagyon odafigyelni ezekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://andriska.blog.hu/api/trackback/id/tr8412451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feliccia 2008.04.05. 16:11:47

Én már gondolkoztam ezen, hogy mi lenne, ha rettenetesen elcseszném a gyerekem nevelését, és kamaszkorában a szememre hányná. Azt mondanám neki: "Nem baj, fiam, legalább van miből megtérned és megszabadulnod!"

feliccia 2008.04.05. 16:12:51

"És megbocsájtanod" :))

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.04.05. 16:59:51

Épp most nyitottam egy topikot az index politikában arról, hogy egyre több ember mondja, szükség van szakmunkásokra. De olyat még nem nagyon hallottam, hogy bárki is a saját gyerekére érvényesnek tartaná ezt. Hiszen legyen diplomás!

Ha belegondolok, hogy a szüleim engem milyen jól neveltek, egyáltalán nem erőltették az ilyen dolgokat. Mondjuk lehet, hogy azért is volt ez mert én nem buliztam el az időmet, pénzemet, hanem mindig alkottam, komoly dolgokkal foglalkoztam.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.04.05. 19:53:42

"Az ember reflexszerűen szeretné megvalósítani mindazt a gyerekében, ami neki nem sikerült" - ezt azért kifejthetnéd, mert sose értettem hogy mit értenek ez alatt az emberek.

feliccia 2008.04.05. 21:47:07

Hát például én baromi nagy szorongással ügyelnék arra, hogy ne legyen olyan szorongós, mint én :)) (sajnos ez komoly .( )

Mirci30 2008.04.05. 22:16:28

Endike, hát hogy alfa legyen :-)


süti beállítások módosítása